HISTORIE MÖLLER’S
Zázrak ze severu
Olej z tresčích jater má dlouhou historii v lidovém i tradičním léčitelství v severní Evropě. Čerstvá tresčí játra, která byla v Norsku a Skotsku po staletí považována za pochoutku, byla využívána pro léčebné účely dlouho před tím, než Peter Möller vynalezl moderní metodu získávání oleje prospěšného pro zdraví.
Peter Möller – muž stojící za zlatým olejem
Möller’s založil v roce 1854 lékárník Peter Möller. Odhodlání a víra Petera Möllera ve zdravé účinky, jež plynou z užívání oleje z tresčích jater bohatého na omega-3 mastné kyseliny, vedly k objevu přirozených hladin vitaminu A a D, které dále přidaly na důležitosti produktu.
Společnost Peter Möller prochází od svého vzniku neustálým vylepšováním metod zpracování a optimalizací kvality, čistoty a chuti produktů Möller’s.
Dnes můžeme společnosti Möller’s poděkovat za to, že přináší zdravý olej lidem po celém světě.
Časová osa
Časová osa
230
Oleje- z tresčích jater se vyrábějí pro místní spotřebu a jako směnné a obchodní komodity na severu Norska.
1100
Význam rybolovu a zpracování tresky na Lofotech vede k rozvoji Vágaru, prvního středověkého města v severním Norsku.
1789
První záznamy o oleji z tresčích jater používané pro léčebné účely jsou zaznamenány v Manchesteru, když Dr. Darbey používá olej z tresčích jater jako lék na revmatismus.
1841
Britský lékař John Hughes Bennett vydává knihu Pojednání o oleji z tresčích jater jako terapeutickém prostředku.
1854
Velký technologický průlom ve výrobě oleje z tresčích jater nastává, když norský lékárník Peter Joachim Möller vynalezl metodu napařování k extrakci oleje.
1854
Möller zakládá tři závody na Lofotech na výrobu oleje z tresčích jater. Během prvního roku vyrobí 20 tun oleje z tresčích jater. Anglie je prvním velkým mezinárodním trhem pro tuto komoditu.
1860
Möller’s léčivý olej z tresčích jater získává několik ocenění a 29 medailí na různých veletrzích v Americe a Anglii.
1869
Peter Möller umírá. Jeho parní metodu nyní používá 70 výrobců oleje z tresčích jater. Ročně se v těchto závodech vyrobí celkem 5 000 tun oleje z tresčích jater. Obchodní kancelář společnosti Möller v Londýně provozuje globální marketingovou kampaň, která v příštích 50 letech povede k výraznému nárůstu exportu.
1870
Společnost začíná prodávat své produkty v USA.
1881
Syn Petera Möllera Frantz Peckel Möller přebírá vedení společnosti Peter Möller. Spojení skvělého vědeckého vzdělání s velkou příležitostí zajišťuje, že Möller’s bude na světových trzích úspěšný.
1895
V Londýně je publikováno vědecké dílo Frantze Peckela Möllera s názvem „Olej z tresčích jater a chemie“. Práce v angličtině čítá 600 stran.
1903
Möllerovi nástupci prodají společnost rodině Møystadů. 26. března vzniká společnost Peter Möller a.s.
1925
Fred T. Møystad kupuje Heiner Meyer, společnost vyrábějící olej z tresčích jater, a převádí výrobu do nových zařízení na adrese Stensgaten 40 v Oslu. Zavádějí se nové zelené lahve.
1930
Lékaři i národní zdravotnické orgány v Evropě i ve světě zdůrazňují význam oleje z tresčích jater v každodenní stravě.
1938
1940
1945
1990
2004
2020
Dnes je ORKLA, výrobce produktů Möller’s, stále poháněna vizí Petera Möllera zlepšovat zdraví lidí prostřednictvím správné výživy a přesných informací. Není tedy divu, že naše produkty Möller’s překračují mezinárodní standardy jiných podobných produktů, pokud jde o kvalitu.
Nezbytná součást norského pravidelného jídelníčku již 170 let
Möllerův olej z tresčích jater je nezbytnou součástí norské zdravotní rutiny od roku 1854.
V letech 1929-1963 byl Möllerův olej z tresčích jater zahrnut do vládního školního projektu “Snídaně v Oslu”, aby se zajistilo, že všichni studenti budou mít začátek dne zdravý a výživný.
100% divoká severovýchodní arktická treska
Möller’s olej z tresčích jater se vyrábí ze severovýchodní arktické tresky pocházející z vod Lofot a Vesterålen.
Tato treska, místně známá jako “Skrei”, proplouvá každý rok úžasnou cestou přes Barentsovo moře, aby dosáhla místa tření u norského pobřeží. V době, kdy se dostane na norské souostroví, je to nejzdatnější, nejsilnější a nejštíhlejší treska na světě, což jí dodává jedinečnou kvalitu.
Lofoty - zvláštní místo v celé historii
Od doby, kdy na Lofoty před více než 7 000 lety přišli první lidé, ulovilli severovýchodní arktickou tresku, který je v celé Evropě známá přinejmenším od roku 860. Není divu, že její rybolov je tak důležitou součástí historie tohoto regionu.
Nejvyšší kvalita a čerstvost
Treska používaná v produktech Möller’s se loví pomocí tradičních rybářských pravidel. První zpracování jater probíhá do 24 hodin od výlovu, aby byla zajištěna nejvyšší kvalita a čerstvost.
Ikonická zelená láhev
Ikonické zelené lahve se příliš nezměnily. Zakladatel společnosti Peter Möller byl jediný, kdo je mohl plnit. Tím byla zaručena kvalita jejich obsahu.
Z počátku se Möller’s prodával pouze prostřednictvím lékáren. Dnes můžeme Möller’s zakoupit jak v lékárnách, tak v obchodech s potravinami, v drogériích a v e-shopech.