HISTORIE MÖLLER’S

Zázrak ze severu

Olej z tresčích jater má dlouhou historii v lidovém i tradičním léčitelství v severní Evropě. Čerstvá tresčí játra, která byla v Norsku a Skotsku po staletí považována za pochoutku, byla využívána pro léčebné účely dlouho před tím, než Peter Möller vynalezl moderní metodu získávání oleje prospěšného pro zdraví. 

Peter Möller – muž stojící za zlatým olejem

Möller’s založil v roce 1854 lékárník Peter Möller. Odhodlání a víra Petera Möllera ve zdravé účinky, jež plynou z užívání oleje z tresčích jater bohatého na omega-3 mastné kyseliny, vedly k objevu přirozených hladin vitaminu A a D, které dále přidaly na důležitosti produktu.

Společnost Peter Möller prochází od svého vzniku neustálým vylepšováním metod zpracování a optimalizací kvality, čistoty a chuti produktů Möller’s.

Dnes můžeme společnosti Möller’s poděkovat za to, že přináší zdravý olej lidem po celém světě.

Peter Möller 1793-1869

Časová osa

Časová osa

Dívky stojící ve frontě na denní příděl lžičky Möller's v roce 1925 na základní škole Sandaker v Oslu

Nezbytná součást norského pravidelného jídelníčku již 170 let

Möllerův olej z tresčích jater je nezbytnou součástí norské zdravotní rutiny od roku 1854. 

V letech 1929-1963 byl Möllerův olej z tresčích jater zahrnut do vládního školního projektu “Snídaně v Oslu”, aby se zajistilo, že všichni studenti budou mít začátek dne zdravý a výživný.

100% divoká severovýchodní arktická treska

Möller’s olej z tresčích jater se vyrábí ze severovýchodní arktické tresky pocházející z vod Lofot a Vesterålen. 

Tato treska, místně známá jako “Skrei”, proplouvá každý rok úžasnou cestou přes Barentsovo moře, aby dosáhla místa tření u norského pobřeží. V době, kdy se dostane na norské souostroví, je to nejzdatnější, nejsilnější a nejštíhlejší treska na světě, což jí dodává jedinečnou kvalitu. 

boat-1

Lofoty - zvláštní místo v celé historii

Od doby, kdy na Lofoty před více než 7 000 lety přišli první lidé, ulovilli severovýchodní arktickou tresku, který je v celé Evropě známá přinejmenším od roku 860. Není divu, že její rybolov je tak důležitou součástí historie tohoto regionu.

Treska je přirozeně bohatá na omega-3 mastné kyseliny, vitaminy a minerály

Nejvyšší kvalita a čerstvost

Treska používaná v produktech Möller’s se loví pomocí tradičních rybářských pravidel. První zpracování jater probíhá do 24 hodin od výlovu, aby byla zajištěna nejvyšší kvalita a čerstvost. 

Ikonická zelená láhev

Ikonické zelené lahve se příliš nezměnily. Zakladatel společnosti Peter Möller byl jediný, kdo je mohl plnit. Tím byla zaručena kvalita jejich obsahu. 

Z počátku se Möller’s prodával pouze prostřednictvím lékáren. Dnes můžeme Möller’s zakoupit jak v lékárnách, tak v obchodech s potravinami, v drogériích a v e-shopech.