Nechce Vaše dítě rybí olej? Zkuste některý z 5 tipů k zamaskování jeho chuti!

Vyzkoušeli jste už úplně všechno, abyste vaše dítě přiměli ke konzumaci rybího oleje, a nebylo to nic platné? Nezoufejte, můžete ho propašovat do jídla, aniž by to bylo poznat!

Norský úřad pro veřejné zdraví doporučuje podávat rybí olej dětem od čtyř týdnů věku (v Česku se doporučuje od 6 měsíců věku). Rybí olej totiž obsahuje vitamin D, který je důležitý pro správnou funkci imunitního systému, a dále esenciální omega 3 mastné kyseliny EPA a DHA. Tyto mastné kyseliny, jež můžeme získávat pouze z mořských zdrojů, přispívají k vývoji zraku, k optimálnímu vývoji mozku a správnému růstu a rozvoji dětské kostry. Norský úřad pro veřejné zdraví však neříká nic o tom, že se musí podávat prostřednictvím čajové lžičky. Ve skutečnosti jej lze přidat do jídla, aniž by neslo jedinou stopu své specifické chuti.

Odd Ivar Solvold, kuchař

1. Do omáčky na těstoviny

Kuchař Odd Ivar Solvold doporučuje přidávat rybí olej do kyselých pokrmů, např. s obsahem rajčat. Klidně zamíchejte trochu rybího oleje do omáčky na těstoviny, a tím připravíte zdravější jídlo. Batoleti staršímu šest měsíců můžete zkusit přidat lžičku rybího oleje do skleničky s dětskou stravou, která obsahuje rajčata. Případně mu můžete jídlo připravit sami z konzervovaných rajčat, těstovin, dušené cibule a malého množství mletého masa. Všechny přísady nakonec rozmixujte.

2. S cibulí

Cibule dokonale tlumí chuť rybího oleje. Pokud se nechá trochu zesklovatět na oleji, zesládne a dobře chutná. Zkuste rozmixovat cibuli se lžičkou rybího oleje a dalšími přísadami, jako třeba s mrkví, kukuřicí nebo kuřecím masem. Toto jídlo můžete podávat batolatům od 6 měsíců věku.

3. Do nanuku

Za vyzkoušení stojí také recept na obzvlášť zdravé domácí nanuky. V téhle formě si děti mohou dávat zmrzlinu každý den!

Jahodovo-citrusové nanuky

Budete potřebovat:

  • 350 g jahodového jogurtu
  • 1,5 dl pomerančového džusu
  • 4 lžičky rybího oleje Möller‘s citronovou příchutí

Smíchejte všechny suroviny, nalijte do formiček na nanuky a postavte do mrazáku.

4. Do popcornu

Ano, rybí olej můžete přidat i do pochoutek pro páteční večer. Zde je chutný recept.

Citronovo-bylinkový popcorn

Budete potřebovat:

  • 1,5 l hotového teplého popcornu
  • 1 lžíci rybího oleje Möller‘s s citronovou příchutí
  • 2 lžíce rozpuštěného másla
  • Sůl, bylinky a granulovaný česnek podle chuti

Smíchejte rybí olej s máslem a nalijte na popcorn. Zamíchejte, aby se máslo rovnoměrně rozdělilo. Dochuťte solí, bylinkami a granulovaným česnekem.

5. Do ovocného salátu

Posledním tipem je recept na zatraceně dobrý ovocný salát pro dny, kdy máte trochu volného času. Samozřejmě je i super zdravý!

Ovocný salát s řeckým jogurtem

Budete potřebovat:

  • ¼ vodního melounu
  • 2,5 dl borůvek
  • 1 kiwi
  • 1 malý banán
  • ½ kelímku řeckého jogurtu
  • 2 lžíce zapečené granoly (zapečené müsli)
  • hrst malin
  • ½ lžíce rybího oleje Möller‘s s citronovou příchutí

Postup:

  1. Odstraňte z melounu semínka, nakrájejte kiwi a banán na plátky.
  2. Lžící na zmrzlinu naporcujte meloun na koule. Naaranžujte ovoce kolem dokola okraje středně velké mísy.
  3. Vmíchejte rybí olej do jogurtu a nalijte jogurt doprostřed mísy.
  4. Nasypte granolu na jogurt a dozdobte malinami a borůvkami.

Our products

Add Your Heading Text Here